Witamy visitor możesz log in or create an account

Inne nazwy: czarna jagoda, borówka czarna, borowina, czernica, Jagodzina. Borówka czernica rośnie w stanie dzikim na całej północnej półkuli, szczególnie w północnej i środkowej Europie. W Polsce rośnie w lasach szpilkowych i mieszanych, tworząc duże skupiska na całym niżu i w Karpatach. Lubi gleby kwaśne, wilgotne i zbielicowane. Jest krzewinką o wysokości od 15 do 50 cm, o nikłych kwiatach zielonkawo-żółtych. W zależności od stanowiska, kwitnie od kwietnia do czerwca. Owocem borówki czernicy jest czarna, kulista jagoda o średnicy do 1 cm, pokryta granatowym woskowym nalotem. Dojrzewa od czerwca do września. Owoce ma smaczne jadalne, spożywane na surowo lub używane na przetwory.

Do celów leczniczych zbiera się liście wczesną wiosną, które suszy się w cieniu i przewiewie. Natomiast owoce zbiera się ręcznie w lipcu i sierpniu, podczas suchej pogody. Jagody , aby nie pękały suszy się początkowo rozłożone cienką warstwą, najlepiej w słońcu, a następnie w temperaturze 30-60 st. C. Wysuszone powinny być twarde, ale elastyczne. W tym stanie mogą być przechowywane do 4 lat. Natomiast suszone liście mogą być przechowywane do 2 lat.

Liście suszone w swym składzie zawierają ok. 6,5 % garbników katechinowych, flawonoidy ( kwercetyna i kwercytryna), antocyjany (wakcynina), trójterpeny (kwas ursolowy i oleanolowy), ślady arbutyny i wolnego hydrochinonu, kwasy organiczne (chinowy i galusowy), sterole, sole mineralne (dużo manganu),cukry oraz inozyt, obniżający cukier we krwi.

Owoce suszone zawierają duże ilości cukrów, pektyny, alkohole, garbniki, karotenoidy, enzymy o działaniu zbliżonym do penicyliny, barwniki antocyjanowe (myrtillina), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy, mlekowy, chinowy, benzoesowy), sole mineralne (wapń, żelazo, siarka, potas, mangan w dużych ilościach), saponiny, witaminy C, B 1, P, PP i D oraz prowitaminę A.

W lecznictwie najbardziej ceniona jest zdolność obniżania poziomu cukru we krwi przez antocyjany zawarte w liściach borówki czernicy. Zawarte w surowcu flawonoidy zwiększają nieznacznie dobową ilość wydalanego moczu oraz rozpuszczonych w nim Janów sodu, potasu i innych składników. Liście mają również własności łagodnie zapierające, bakteriobójcze i ściągające, dzięki zawartym w nich garbnikom, działają również przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego.

Suszone lub gotowane owoce maja silne działanie przeciwbiegunkowe, natomiast surowe powodują rozwolnienie. Borówka czernica ma też działanie bakteriobójcze (niszczące nawet gronkowce i paciorkowce), przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, przeciwrobacze (glisty i owsiki u dzieci) nadto wzmacniające wzrok (kurza ślepota), są zasadotwórcze. Zapobiegają odwodnieniu organizmu przy biegunkach, przyczyniają się do zmniejszenia stanu zapalnego błon śluzowych jelit, zahamowania drobnych krwawień z uszkodzonych włosowatych naczyń krwionośnych, spadku ciepłoty ciała, zmniejszenia bólów brzucha oraz zniesieniu uczucia nudności. Wchodzą w skład mieszanki ziołowej Tannosan (Herbapol).

Antocyjany znajdujące się w owocach maja właściwości podobne do flawonoidów i witaminy P. Korzystnie działają na naczynia włosowate oczu, przyspieszają regenerację purpury wzrokowej, poprawiając zdolność widzenia wieczorem i nocą. Także osoby o słabym wzroku powinny spożywać jagody borówki w większej ilości. Antocyjany działając moczopędnie i rozszerzając naczynia wieńcowe, regulują czynności układu krążenia. Zewnętrznie okłady z miazgi borówki czernicy dają dobre wyniki przeciw liszajom i zapaleniu skóry.

Uwaga! Liście borówki czernicy można stosować przez krótki okres, ponieważ przyjmowane przez wiele tygodni powodują spadek wagi ciała, żółtaczkę i anemię.

Liście borówki czernicy są lekiem pomocniczym wraz z odpowiednią dietą w początkowych stadiach cukrzycy w mieszankach ziołowych np. w Diabetosanie (Herbapol).

Owoce znajdują zastosowanie w biegunce spowodowanej zakażeniem jelitowym lub zatruciem pokarmowym.

Odwar z liści borówki czernicy

1 łyżkę liści zalać 1 szklanką wody, gotować 5-7 minut. odcedzić i pić po ¼ szklanki odwaru kilka razy dziennie.

Stosować przy biegunce, nieżytach górnych dróg oddechowych, w początkach cukrzycy, a w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej używać do płukania. Jest też dobrym środkiem moczopędnym.

Borówka czernica ma też wielorakie zastosowanie w kuchni, począwszy od pierogów jagodowych, poprzez zupę jagodową, ciasta, kisiele, soki, syropy, marmolady, dżemy, kończąc na nalewkach na winie i wódce i zapasach na zimę. W tym celu jagody zawekować dodając niewielką ilość cukru, gdyż zawarty w nich kwas benzoesowy posiada właściwości konserwujące.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!