Witamy visitor możesz log in or create an account

Inne jej nazwy : miętka czarna, miętkiew, miata. Mięta pieprzowa występuje powszechnie w strefie umiarkowanej całej Europy i Ameryki Północnej. Znanych jest około 25 gatunków, z czego 8 gatunków rośnie dziko w Polsce. Osiąga wysokość do 60 cm. Cała roślina charakteryzuje się bardzo silnym, orzeźwiającym chłodzącym mentolowym zapachem. W lecznictwie znaczenie ma tylko Mentha  piperita. Kwitnie od czerwca do sierpnia.

Do celów farmaceutycznych ścina się na wysokości 5 cm od ziemi dobrze rozwinięte i ulistnione pędy, które osiągnęły około 30 cm wysokości, mające pierwsze pąki kwiatowe. Oberwane z łodygi liście suszy się w cieniu i przewiewie w warunkach naturalnych, a w suszarni ogrzewanej w temperaturze nie przekraczającej 35 st. C. Wysuszone listki kruszy się i przechowuje w szczelnym opakowaniu w miejscu suchym, ciemnym i chłodnym.

Liść mięty pieprzowej w swym składzie zawiera olejki eteryczne do 2% lub więcej (mentol, cyneol, limonen, tymol i menton), garbniki, żywice, pektyny, kwasy organiczne (octowy i walerianowy), flawonoidy, gorycze, prowitaminę A, witaminę C, rutynę i sole mineralne (sód, potas, wapń ,fosfor,  magnez, żelazo, mangan, cynk, bor, miedź, molibden i glin).

W lecznictwie ludowym używana jest jako środek uspakajający, przy bólu zębów i głowy, niestrawności, w chorobach kobiecych oraz przy hemoroidach.

W lecznictwie domowym wykorzystywane są jej właściwości przeciwskurczowe, uspokajające, przeciwwymiotne, dezynfekcyjne, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, przeciw fermentacyjne, wiatropędne, żółciopędne, bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciw pasożytnicze.

Wyciąg z liści mięty pieprzowej pobudza układ nerwowy, wzmaga czynność wydzielniczą żołądka i wątroby, działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie, ułatwia trawienie, zmniejsza napięcie mięsni gładkich jelit i dróg żółciowych, działa wiatropędnie, zmniejszając wzdęcia, w jelitach niszczy drobnoustroje Gram-dodatnie i Gram-ujemne, obniża lekko ciśnienie krwi, znieczula, osłabia bóle jelitowe, wywołuje miesiączkę i lekko pobudza popęd płciowy. Wyciąg z liści mięty  użyty zewnętrznie działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo, łagodzi  bóle oraz odstrasza owady.

Napar z mięty pieprzowej pomaga na bóle brzucha, wzdęcia, w nieżytach przewodu pokarmowego, zgadze, w kolce jelitowej w lekkiej niewydolności wątroby, w kamicy żółciowej, żółtaczce, wymiotach. Biegunce, w braku łaknienia, w bólach stawów i mięśni, w zaburzeniach miesiączkowania, opuchliźnie oraz w nerwicy wegetatywnej. Zewnętrznie służy do płukania jamy  ustnej i gardła.

Olejek miętowy działa znacznie silniej. W postaci aerozolu jest bardzo silnym środkiem bakteriobójczym, zastosowany na błony śluzowe nosa działa chłodząco, zmniejsza obrzęki w nieżytach. Użyty na nie uszkodzoną skórę działa przeciwświądowo, zmniejsza stan zapalny i niszczy bakterie. Smarowanie olejkiem miętowym pomaga przy bólach  nerwowych, migrenowych i reumatycznych.

Inhalacje miętą pieprzową stosuje się w nieżytach gardła i oskrzeli.

Maść miętowa  pomaga w nieżycie nosa i obrzęku błony śluzowej oraz w niektórych chorobach skórnych.

Mięta pieprzowa wchodzi w skład wielu leczniczych mieszanek ziołowych.

Uwaga! mięty pieprzowej nie należy podawać niemowlętom, ponieważ może powodować u nich działanie uboczne.

Mięta pieprzowa ma również zastosowanie w gospodarstwie domowym. Herbata z liści mięty jest  napojem orzeźwiającym i chłodzącym w upalne dni, jest też doskonałym napojem dla ludzi pracujących w wysokich temperaturach. W przemyśle cukierniczym stosowana jest w produkcji cukierków, gumy do żucia, marmoladek itp. natomiast w przemyśle spirytusowym  do wyrobu likierów i wódek.

Znajduje też szerokie zastosowanie do aromatyzowania past do zębów, płynów do płukania ust, dezodorantów oraz do kąpieli.

Olejek miętowy odstrasza również owady, a jego działanie utrzymuje się przez około 3 godziny.

Napar

1 łyżkę liści mięty pieprzowej zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Przecedzić przez sitko i popijać po ½ szklanki 2 razy dziennie.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!