Witamy visitor możesz log in or create an account

Znany również jako: rumianek lekarski, rumianek prawdziwy, rumianek polny, rumianek pachnący, marunka, kamelka. Rumianek pospolity jest rośliną jednoroczną, o silnym aromatycznym zapachu, występującą  w całej niemal Europie, w Ameryce Południowej, Australii  oraz w różnych regionach Azji.

Jest chwastem polnym rosnącym na łąkach, ścierniskach, nieużytkach i polach uprawnych oraz przydrożach, ale też ze względu na duże zapotrzebowanie na specjalnych plantacjach. Łodyga jego ma do 60 cm wysokości. Rumianek pospolity kwitnie od maja do lipca. Do celów leczniczych zbiera się z dala od dróg w pełni rozwinięte koszyczki kwiatów z możliwie najkrótszą szypułką, które następnie szybko się suszy, rozłożone cienką warstwą (do 3 cm) w przewiewnych, zacienionych miejscach w temperaturze do 35 st. C.

Kwiat rumianku pospolitego zawiera m.in. olejek eteryczny (chamozulen, bisabolol,  spiroeter), flawonoidy (apigenina ,luteolina, kwercetyna), śluzy, gorycze, cholinę, karotenoidy, żywice, glikozydy kumarynowe i flawonowe, sole mineralne (potas, mangan), kwasy organiczne (walerianowy, salicylowy), cukry oraz witaminę C.

Wyciągi z rumianku pospolitego zawierają pewne ilości rozpuszczonego olejku eterycznego, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe i skórę oraz przeciwalergicznie. Flawonoidy i pochodne kumaryny działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dzięki temu rumianek przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne, zapobiega wzdęciom, jest również środkiem wiatropędnym. Rumianek pospolity ma nadto działanie uspokajające i słabo żółciopędne, przeciwzapalne, regulujące trawienie, przeciwalergiczne i przeciwbólowe.

Zewnętrznie rumianek pospolity wykorzystywany jest do okładów, kompresów, obmywań , przy ropniach, czyrakach, owrzodzeniach skóry, trudno gojących się ranach, w oparzeniach promieniami słonecznymi  I i II stopnia, w żylakach odbytu, owrzodzeniach żylakowych kończyn dolnych, a w postaci lewatyw na robaki u dzieci. Rumianek pospolity  wchodzi również w skład  wielu leków ziołowych, stosowany jest również w homeopatii. Znajduje również zastosowanie w okulistyce  w postaci okładów i przemywań w stanach zapalnych rogówki i tęczówki oraz w zapaleniu spojówek.

Napary z rumianku pospolitego podaje się w stanach zapalnych jamy ustnej, dziąseł, gardła, zatok  obocznych nosa, w upławach, zapaleniu szyjki macicy i pochwy.

Rumianek pospolity znajduje też zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, służy jako surowiec do produkcji mydeł, szamponów, kremów, maseczek kosmetycznych, płynów do twarzy  oraz płynów kąpielowych.

Moczenie nóg  w naparze rumianku z dodatkiem soli usuwa opuchliznę i zmęczenie stóp.

Wywar rumianku pospolitego w mleku łagodzi stany zapalne skóry rąk i wybiela je.

Napar z rumianku pospolitego przywraca jasnym włosom naturalna barwę, zapobiega ich wypadaniu  i przetłuszczaniu się. Dodany do kąpieli regeneruje skórę.

Napar  z kwiatów rumianku pospolitego

1-2 łyżki kwiatów rumianku zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i naparzać przez 15 minut. Odstawić na 5 minut, następnie przecedzić. Pić ½ szklanki 3 razy dziennie miedzy posiłkami przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego jako środek rozkurczowy i wiatropędny. Napar ten można stosować do płukania jamy ustnej, irygacji, okładów, tamponów i przymoczek, a rozcieńczony ciepłą wodą w stosunku 1:1 dla niemowląt do lewatywy. 

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!