Witamy visitor możesz log in or create an account

Ogółem znanych jest 200 gatunków babki. Jednakże spośród nich właściwości lecznicze posiadają tylko trzy gatunki : babka zwyczajna ( Plantago major)  babka lancetowata (Plantago lanceolata) oraz babka płesznik  (Plantago psyllium).

Babka lancetowata jest byliną dziko rosnącą  w naszych warunkach klimatycznych, wysoką do 40 cm. Kwitnie od maja do września. Ma drobne różowawe kwiaty, nie posiada zapachu, a smak jej jest słono-gorzkawy. Surowcem leczniczym są liście, które suszy się w cieniu w temperaturze poniżej 40 st.C  pojedynczą warstwą.

Liście babki lancetowatej zawierają glukozyd aukubina, flawonoidy ,garbniki, kwasy organiczne (askorbinowy, nikotynowy), związki śluzowe, pektyny, sole mineralne (cynk, krzem, wapno, sól, żelazo, mangan, miedź, molibden, glin, potas, fosfor, bor), witaminy A, C i K, karoteny i enzymy.

Babla lancetowata ma działanie powlekające śluzem, wzmagające  łaknienie i poprawiające wydzielanie soków trawiennych.

W medycynie ludowej stosowana jest jako lek działający na wszystkie błony śluzowe, czyszczący krew, w schorzeniach dróg oddechowych, kaszlu, kokluszu, astmie, przy krwotokach wewnętrznych (jako środek hamujący), w chorobach reumatycznych i schorzeniach nerek.

W ziołolecznictwie babka lancetowata znajduje zastosowanie jako środek przeciwzapalny, na błony śluzowe jamy ustnej, gardła oraz przewodu pokarmowego, działa wykrztuśnie, bakteriostatycznie. Wyciągi wodne z liści babki lancetowatej stosowane doustnie, pobudzają wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych – chronią więc  organizm ludzki przed  wirusami i tymi rodzajami nowotworów, które  są wywoływane  wtargnięciem do komórek wirusów onkogennych. Sok ze świeżych liści lub odwar z liści wysuszonych przyspieszają gojenie ran i regenerują  naskórek. Liście babki lancetowatej wchodzą  w skład mieszanek ziołowych.

Syrop wykrztuśny 

100 g świeżych liści babki pociętych na małe kawałeczki  należy zalać 100 ml wody przegotowanej i ostudzonej, po czym zmiksować, przesączyć, dodać 100 g cukru i ogrzewać do wrzenia. Przelać do małych buteleczek i przechowywać w lodówce. Podawać dzieciom i młodzieży jako środek wykrztuśny po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.

Babka lancetowata znajduje również  zastosowanie w kuchni. Młode  liście babki mogą być jedzone na surowo w postaci sałatek lub gotowane jak kapusta. Zmieszane z młodymi liśćmi pokrzywy i mniszka lekarskiego podaje się z majonezem lub doprawione do smaku polane oliwką.

W kosmetyce są świeży sok z liści babki lancetowatej jest dodatkiem do kremów i maseczek kosmetycznych. Dla cery tłustej i trądzikowej sporządza się płyn do zmywania twarzy z naparu sporządzonego z 25 g liści zalanych szklanką wrzątku, a po odsączeniu wymieszanego ze szklanką  rozcieńczonego alkoholu.

Świeże liście babki, umyte,  przyłożone na  miejsca po użądleniu przez owady lub na otarty naskórek likwidują swędzenie i obrzęk.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!