Witamy visitor możesz log in or create an account

Bazylia uprawiana jest w krajach o klimacie umiarkowanym. Do Polski została sprowadzona w XVI wieku z Europy południowej, na największą skalę produkowana jest w Ameryce Południowej.

 

Jest rośliną  jednoroczną o korzennym smaku i mocnym balsamicznym  aromacie. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Do uprawy wymaga gleby  próchnicznej o pH obojętnym lub zasadowym  oraz nasłonecznionego miejsca, potrzebuje też dużo ciepła i długiego okresu wegetacji. Wysiewa się ją do   skrzynek w końcu marca. Kiełkuje w temperaturze 20-30 st. Po 15 maja wysadza się rozsadę do gruntu  w rozstawie 20 x 40 cm lub 30 x 40 cm.  Wymaga starannego odchwaszczania, w  czasie suszy podlewania. Bazylię można również uprawiać w domu w doniczkach lub na balkonie w skrzynkach. Ziele i liście bazylii suszy się rozłożone w temperaturze nie wyższej niż 30 st. C. w warunkach naturalnych.  Suche ziele przechowuje się w szczelnym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu. W skład ziela bazylii wchodzą  olejek  eteryczny, garbniki, glikozydy, flawonoidy, saponiny, karotenoidy, sterole, kwasy organiczne,  sole mineralne, cynk, miedź, mangan, kobalt i żelazo.  Składniki  te działają korzystnie na układ trawienny , pobudzają wydzielanie soków trawiennych  przyspieszając  trawienie, wzmacniają żołądek, pobudzają apetyt, zapobiegają wzdęciom i maja właściwości  wiatropędne, rozkurczowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Bazylia działa również  uspakajająco  i odprężająco na układ nerwowy. Stosowana w kuchni  jako przyprawa nadaje potrawom specyficznego smaku i aromatu. Jest doskonałym dodatkiem do ryb, drobiu, sosów, masła ziołowego, majonezu, grzybów, fasoli, pizzy, do pomidorów i kwaszonych ogórków, do pieczeni wieprzowej i baraniej. Dobrze harmonizuje z rozmarynem, cebula, pieprzem,  czosnkiem i rozmarynem. Suszona bazylia może być dodawana do farszów, pasztetów i kiełbas. Wyprodukowany z bazylii olejek  jest stosowany do inhalacji, do masażu i kąpieli, wzmaga działanie innych olejków w leczeniu kokluszu, grypy, zapalenia zatok, zapaleniu płuc i oskrzeli itp. Uwaga! Może podrażniać wrażliwa skórę. Olej bazylikowy otrzymuje się przez zalanie świeżych liści bazylii olejem słonecznikowym.

 

Wykonanie oleju bazylikowego:

Świeże liście bazylii ułożyć luźno w słoiku, zalać olejem słonecznikowym (tyle oleju by przykrył liście)  nakryć słoik gazą i pozostawić w słonecznym miejscu na 2 tygodnie do naciągnięcia. Codziennie  mieszać. Po tym czasie przecedzić i zlać do butelki.  Po zamknięciu butelki przechowywać w ciemnym  miejscu.

Bazylia skutecznie odstrasza również komary i muchy.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!