Witamy visitor możesz log in or create an account

Witaminy i składniki mineralne: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, U, fosfor, mangan, cynk, miedź, siarka, potas, kobalt, fluor, chlor, jod, wapń, żelazo, arsen, sód, błonnik, antyoksydanty, kwas foliowy, kwas nikotynowy, kwas szczawiowy, pantotenowy, karoteny, antocyjany

Właściwości:

Od najdawniejszych czasów uznawana za „cudowny lek”, leczący prawie wszystko. Stosowana zewnętrznie, jako okłady z liści i ich soku na obolałe miejsca, łagodzenie bólów reumatycznych, ran, wrzodów. Pomaga w leczeniu chorób skórnych, działa leczniczo na wysypki, sińce, trudno gojące się i pękające rany, łojotok, czyraki, liszaje, pryszcze, pokrzywki, ropnie, dermatozy, martwice, egzemy, gangreny, obrzęki, guzy, trądzik, opryszczkę, ukąszenia owadów, odmrożenia, oparzenia, owrzodzenia, porażenia słoneczne, udary, regeneruje, oczyszcza, pielęgnuje i wzmacnia cerę i skórę, wzmacnia włosy i paznokcie. Stosowana jako składnik diety leczy wrzody żołądka, pobudza apetyt, zapobiega anemii, wzmacnia odporność organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Świetnie radzi sobie z wszelkiego rodzaju bólem, głowy, mięśni, zębów, żołądka, jelit, gardła. Pomaga też w leczeniu nerwobólów, bólów reumatycznych i menstruacyjnych. Wspomaga leczenie zapalenia spojówek, wrzodów żołądka, jelit, niedokwaśności, nadkwasoty, żylaków. Zwalcza kaszel szczególnie suchy, alergiczny, gruźlicę, koklusz, astmę chroniczną i dziecięcą, grypę, anginę, przeziębienia, chrypkę, zapalenie płuc i oskrzeli, zapalenie opłucnej, chroniczny nieżyt oskrzeli, katar i nieżyt nosa, zapalenie zatok. Listę rozszerzają takie właściwości kapusty jak: wspomaganie pracy układu nerwowego, kojenie nerwów, zwalczanie bezsenności i przemęczenia, zapobieganie depresjom, leczenie gruźlicy stawów i kości. Pomaga leczyć rwę kulszową, hemoroidy, nerki, wątrobę i śledzionę, poprawia pracę układu trawiennego, odtruwa organizm. Leczy zapalenia krtani, węzłów chłonnych, macicy, piersi po porodzie, pęcherza moczowego, stawów. Wspomaga leczenie półpaśca, krzywicy, osteoporozy, zwalcza pasożyty, reguluje wypróżnienia. Zawarty w kapuście sulforan suwa z organizmu związki rakotwórcze, działa również profilaktycznie antynowotworowo. Kapusta jest niskokaloryczna, zapewnia uczucie sytości i powoduje intensywny rozkład tkanki tłuszczowej, dlatego jest idealnym warzywem dla osób chcących się odchudzić. Znakomicie wspomaga leczenie cukrzycy, obniżając poziom cukru, obniża też cholesterol, wspomaga pracę serca, poprawia krwiobieg, zapobiega zapaleniu tętnic i nadciśnieniu tętniczemu.Sok z kapusty ma działanie antyseptyczne, podobne do działania antybiotyku, wcierany doskonale pielęgnuje skórę, poprawiając jej krwiobieg, regenerując skórę i oczyszczając.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!