Witamy visitor możesz log in or create an account

Witaminy i składniki mineralne: A, B6, C, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, betaina, tryptofan, wapń, błonnik, mangan

Właściwości:       

Burak przede wszystkim jest warzywem lekkostrawnym, niskokalorycznym i niewywołującym alergii. Obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko miażdżycy, walczy z przeziębieniem i oczyszcza organizm. Betaina zawarta w buraku reguluje pracę wątroby i dróg żółciowych. Diabetycy i osoby na diecie odchudzającej powinny unikać buraków gotowanych, ze względu na ich bardzo wysoki indeks glikemiczny. W postaci barszczu zapobiega powstawaniu zgagi, natomiast jedzenie buraków przynajmniej 3 razy w tygodniu warto polecić osobom zagrożonym nowotworami. Zawarte w ich bulwach bioflawonoidy to bardzo silne przeciwutleniacze, usuwające z organizmu wolne rodniki i hamujące rozwój komórek nowotworowych. Buraki znakomicie oczyszczają organizm, usuwają szkodliwe drobnoustroje, tonizująco działają na wątrobę, oczyszczają też krew, pomagają w obniżeniu ciśnienia, usuwają kwas moczowy z organizmu. Regularne spożywanie buraków zapewnia maksymalną detoksykacje organizmu - pod tym względem jest to jedno z najlepszych warzyw. Betaina zawarta w burakach stosowana jest w leczeniu niektórych form depresji, a tryptofan relaksuje umysł i podobnie jak czekolada, daje poczucie zadowolenia. Kwas foliowy działa również kojąco i uspokajająco, ale przede wszystkim jest niesamowicie ważny dla kobiet oczekujących potomstwa. Zasadotwórcze działanie buraków ma duże znaczenie dla osób lubiących mięso i produkty zbożowe, czyli produkty zakwaszające organizm, przez co buraki są znakomitym wyborem w profilaktyce i leczeniu nowotworów, rewelacyjnie usuwają też zgagę (również ciążową). Pomimo dużej ilości kalorii, burak jest znakomitym warzywem dla osób zmagających się z utratą nadwagi, ze względu na wysoką zawartość błonnika, dającego uczucie sytości i właściwości przyspieszania przemiany materii. Ponadto burak oczyszcza i „poprawia” krew, jest ona lepiej dotleniona i dostarcza przez to tlen do każdej komórki ciała. Wszystkie te właściwości buraków mają zasadnicze znaczenie dla osób starających się o potomstwo i dbających o zdrową ciążę. Są również znakomitym antidotum na demencję.

Kiszony barszcz czerwony do picia

Nadaje się do bardzo długiego przechowywania w szklanych naczyniach w lodówce bez potrzeby pasteryzowania.

Składniki:


1 kg buraków czerwonych

2 płaskie łyżki soli

1 opakowanie kminku

1/2 kg marchewki

2 korzenie pietruszki

3 cebule

pół niewielkiego selera

kilka ząbków czosnku

kromka chleba razowego

Sposób przygotowania:
Zagotuj 10 litrów wody z dodatkiem 2 małych łyżek soli i torebką kminku. Przestudź - zalewa powinna być letnia a nawet chłodna. Jarzyny umyj, obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz, cebulę drobno posiekaj. Zalej jarzyny, czosnek i cebulę przestudzoną zalewą, na wierzch połóz kromkę chleba, przykryj talerzykiem i odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż do momentu pojawienia się piany na wierzchu barszczu. Barszcz przelej do butelek lub słoików odcedzając i wyrzucając jarzyny.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!