Witamy visitor możesz log in or create an account

Delikatne, ale sycące danie na jesienny obiad. Pracochłonne, jednak warto spędzić godzinę w kuchni, żeby zobaczyć ten wyraz zachwytu na twarzy ukochanej osoby tuż po pierwszym kęsie.

Dwie porcje obejmują około 5-6 cieniutkich naleśników i farsz szpinakowy.

NALEŚNIKI:

- 1 jajko

- pół szklanki mąki

- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

- 3 łyżki oleju

- mleko - do uzyskania właściwej konsystencji

Wszystkie składniki zmiksuj stopniowo dodając mleka do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Smaż, układaj na sobie, przykryj talerzykiem i odstaw do zmięknięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz i koperkowo-jogurtowy sos.

FARSZ:

- opakowanie szpinaku mrożonego

- czosnek

- cebula

- 1 łyżka masła

- śmietanka

- sól, pieprz

   + kilka plasterków sera żółtego, rukola do dekoracji

SOS KOPERKOWO-JOGURTOWY:

- kubeczek jogurtu naturalnego

- łyżeczka majonezu

- świeży lub suszony koperek

- sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy szpinak rozmrożony, pieprzymy, solimy, podlewamy śmietanką i redukujemy płyn na wolnym ogniu. Studzimy.

Każdy naleśnik wykładami plasterkiem lub dwoma sera żółtego, nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w ciasny rulonik. Przekrawany rulonik na 2-3 części, układamy na talerzu.

Mieszamy ze sobą składniki sosu i tak przygotowanym dodatkiem polewamy nasze ruloniki. Całość estetycznie dekorujemy listkami rukoli.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!