Witamy visitor możesz log in or create an account

Dotychczas przygotowaniem lasagne zajmował się w naszej rodzinie Szwagier Ł. – muszę przyznać, że robi ją genialnie! Masa ziół, góra mięsa i mięciutki makaron pomiędzy warstwami. Całość wieńczyła chrupiąca skorupka serowa i gęsty, pomidorowy sos. Zrobić równie smaczną lasagne – ot wyzwanie! Ale nadszedł w końcu ten dzień i pełna zapału, odwagi i optymizmu postanowiłam stworzyć swoją wersję. Czy smaczna? Ocenicie sami.

Na porcję dla 2 osób, korytko metalowe, potrzebujemy:

- 500g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego

- 2 cebulki średniej wielkości

- słoiczek koncentratu pomidorowego, taki mniejszy

- 100ml mleka z łyżką mąki dla zagęszczenia sosu

- 8 płatków makaronu lasagne

- świeże pomidorki koktajlowe- wg uznania

- oliwa z oliwek

- zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek, odrobina cukru

- starty ser żółty

- świeża bazylia do dekoracji

Zaczynamy od mięsa, które doprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i ziołami i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulkę i przez chwilę trzymamy razem na patelni do zeszklenia cebulki. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wody, tak około 1/3 szklanki i dodajemy do mięsa. Przecier może być zbyt kwaśny – dodajcie do całości odrobinę cukru, według uznania i preferencji.

Cały sos pomidorowy zagęszczamy dolewając mleko wymieszane z mąką. Chwilę redukujemy na patelni.

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do lekkiego podgotowania płatków. Układamy na dnie dwa makaronowe prostokąty, wykładamy 1/3 mięsnego nadzienia, przykrywamy kolejnymi elementami makaronowymi i resztą mięsa do zużycia całości. Na wierzchu powinny znaleźć się ostatnie 2 płatki makaronu, na które wysypujemy starty ser i wykładamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Na koniec jeszcze garstka ziół suszonych i można piec.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na minimum godzinę. Uważajcie, aby nie spaliła się serowa skorupka!

Gorącą potrawę dekorujemy świeżą bazylią i… lepiej się spieszcie, zanim ktoś poczuje ten piękny zapach i trzeba będzie się podzielić!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!