Witamy visitor możesz log in or create an account

Człowiek musi czasem trochę odpocząć – oderwać się, wyjechać, zapomnieć. Najlepiej w takie miejsce, gdzie inni ludzie za mnie pomyślą. Nakarmią, posprzątają i, co wspaniałe, zaproponują jakieś rozrywki. W takich miejscach, poza oczywistym naładowaniem baterii, można również spotkać masę inspiracji. Nawet tych… jedzeniowych.

Z jednej z takich wypraw przywiozłam właśnie niebanalny pomysł na popularną w naszym kraju przystawkę weselną – tatar. Wszyscy znamy go romansującego z pospolitym jajem, ale czy ktoś pomyślałby, że nasz patriotyczny tatar mógłby uwikłać się w przelotną znajomość z orientalnym imbirem?

A jednak.

Tatar z imbirem rządzi!

Na jedną porcję (nie każdemu smak się spodoba, więc może lepiej, jeśli gospodyni najpierw na sobie przetestuje) potrzebujemy:

- mięso wieprzowe świeże 100g, mielone

- 1/6 cebulki dymki

- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku i szczypta świeżego, startego, lub posiekanego korzenia imbiru – wg uznania

- sól

- świeżo mielony pieprz

- 1 białko jajka

- 1 ogórek kiszony

Na początek przełóżcie sobie mięso do wysokiego naczynia, dodajcie białko, sól i pieprz i intensywnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Cebulkę i ogóreczka drobno siekamy. Do mięsa dodajemy część cebulki zostawiając odrobinę do dekoracji, dodajemy mielony i świeży imbir, mieszamy.

Całość przekładamy do miseczki, spodeczka, czy czego tam chcecie. Dekorujemy posiekanym ogórkiem i cebulką, zostawiamy do ochłodzenia w lodówce na minimum godzinę.

Pierwsza myśl może być złudna – hmm… jakby nie pasował ten smak do mięcha… - ale dajcie mu szansę! Druga myśl będzie już zdecydowanie inna. Odwagi!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!