Witamy visitor możesz log in or create an account

Imieniny to fajna sprawa, zwłaszcza, jeśli ma się Młodszą Siostrę, która wpadnie na genialny pomysł podarowania mi w prezencie czegoś do jedzenia. Dzięki niej mam właśnie okazję przetestować pierwszy raz w życiu tak chwalony w mediach olej kokosowy.

Internet nie omieszkał mnie poinformować, że poza wartościami kulinarnymi mogę zastosować go również w kosmetyce – np. jako odżywkę wcieraną do włosów.

Prawdę mówiąc miałam na koncie parę nieudanych eksperymentów z tłustymi specyfikami z kuchni, które miały zrobić magiczną sztuczkę z włosami i... podziękuję za takie rewelacje. Mój olej poza kuchnię nie wyjdzie.

Na pierwszy rzut poszedł ryż w przyprawach orientalnych, z polskim akcentem zielonego groszku i szczypiorku. Ryzykujecie?

Na porcję dla 2 osób potrzebne będą:

- 2 torebki ryżu

- 1 pierś z kurczaka (połówka)

- 2 łyżki oleju kokosowego

- pęczek szczypiorku

- 3 łyżki groszku zielonego z puszki

- 4łyżki serka mascarpone i 2 łyżki jogurtu naturalnego

- łyżeczka miodu

- sól, pieprz, kurkuma, kumin lub przyprawa curry w proszku, szczypta słodkiej papryki

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy kurkumę dla koloru, studzimy. Pierś kroimy w drobniutką kostkę, zasypujemy solą, pieprzem i kuminem, lub przyprawą curry w proszku, następnie smażymy na oleju kokosowym do zrumienienia. Gotową kurę odkładamy na talerzyk, a na patelnię z resztą oleju wsypujemy zimny ryż i dodajemy łyżkę mascarpone mieszając. Spróbujcie – nie za mało soli? Dodajcie jeszcze zielony groszek i posiekany szczypiorek, trochę pieprzu, trochę papryki i chwilkę przesmażcie całość.

Pozostały serek Mascarpone plus jogurt i miód lekko podgrzejcie – tak, aby łatwiej było nam wymieszać całość. Doprawcie szczodrze kuminem/curry, solą, pieprzem i papryką,

Ryż dzielimy na porcje i wykładamy na talerzyki, na nim układamy kurczaka i polewamy wierzch przygotowanym sosem. Dla każdego spragnionego uwolnienia swoich dekoratorskich zapędów mam wyzwanie – przyozdobienie potrawy groszkiem i szczypiorkiem. Artystycznie oczywiście.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!