Witamy visitor możesz log in or create an account

Pierogi z kaszą – no, to wymyśliłam… Warszawiacy podobno nadziewają je ziemniakami, na południu popularne są pierogi z serem, a Kujawom została już tylko kasza. Wystarczy ją dobrze doprawić, uruchomić fantazję i można wyczarować naprawdę niezłe połączenia. Nawet z tej gryczanej! Miałam w planach zrobienie wersji podsmażanej lub pieczonej w piekarniku, ale… jakoś tak wszystkie zniknęły za szybko z naszych śnieżnobiałych talerzy. Wniosek? Dobra kasza nie jest zła.

 

Na około22-25 sztuk potrzebne będą:

 

- 300g mąki pszennej

- 30g masła

- szczypta soli

- ciepła woda

Ciasto na pierogi powinno się przygotować tuż przed ich klejeniem – niestety, co przerobiłam na sobie, pozostawione na jakiś czas szybko twardnieje i nawet Batman tego nie rozwałkuje.

Ej… Batman…? Hmm… Najwyraźniej w moim przekonaniu jest bardzo silny, skoro pierwszy mi się skojarzył. Niech będzie.

Tak, czy inaczej – może najpierw zajrzyjmy do farszu z kaszy, pierogi zrobimy za momencik.

Na farsz potrzebne będą:

- woreczek kaszy gryczanej prażonej

- 100g startego sera Cheddar

- 20g sera typu feta

- suszone pomidory w oleju – około50g

- sól, pieprz z młynka i zioła prowansalskie

Kaszę gotujemy na sypko i do jeszcze gorącej, odcedzonej dodajemy pokrojone pomidory i fetę. Zasypujemy startym serem Cheddar – pięknie nam połączy cały farsz. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, ostawiamy do przestudzenia.

I teraz ciasto. Masełko rozpuszczamy, dodajemy do mąki razem z solą i podlewamy taką ilością ciepłej wody mieszając ciągle, aby utworzyło mięciutką i plastyczną masę. Gotowe wyrabiamy porządnie dłońmi, rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek, wycinamy koła średnicy 15 lub więcej cm. Na środek każdego nakładamy łyżkę farszu i zawijamy brzegi w falbankę.

Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z łyżką oleju i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię.

Gorące serwowałam ze świeżym oregano i pokruszoną fetą.  Cytując „poetę” mogłabym rzec: „(…)Ale urwał! Ale to było dobre!”

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!