Witamy visitor możesz log in or create an account

Łosoś na zawsze pozostanie dla mnie numerem jeden w karcie dań. Jedna ze smaczniejszych ryb i jednocześnie jedna z prostszych do przyrządzenia. Uwierzcie – nie potraficie „zepsuć” łososia!

 

Dzisiaj na talerzu pojawił się w nieco zmienionej odsłonie, bo pod kołderką z cytrynowo-musztardowego sosu. Sos podkreśli smak samej ryby nie maskując jej wyrazistości. Podaję danie z listkami świeżego szpinaku i ryżem z soczewicą. Piękny i prosty obiad. I jak zwykle – dla dwojga.

 

Na porcje dla dwóch osób potrzebne będą:

- łosoś, około 300g

- 20g masła

- cytryna

- dwie łyżki musztardy

- pół łyżeczki chrzanu

- 3 łyżki śmietany kwaśnej 12%

- pieprz świeżo mielony, sól

DODATKOWO DO PODANIA:

- świeży szpinak

- ryż ugotowany i zmieszany z soczewicą z puszki

Rybę przygotowujemy już dzień wcześniej – solimy i obsypujemy pieprzem. W dniu podania pakujemy łososia do rękawa, skrapiamy kilkoma łyżeczkami soku z cytryny i dodajemy pokrojone w plasterki masło. Rękaw szczelnie zamykamy i rybka wędruje do piekarnika, gdzie posiedzi sobie w 200 stopniach jakieś pół godziny.

SOS: mieszamy ze sobą musztardę, śmietankę, chrzan i sok z połówki cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną rybę wykładamy na talerz i po ostygnięciu polewamy sosem cytrynowo-musztardowym. Dodajcie ryż i kilka listków szpinaku i… można zapraszać do stołu.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!