Witamy visitor możesz log in or create an account

Owocowy obiad, w dodatku na słodko? Ta opcja przejdzie tylko, jeśli za oknem plus 30 się pojawi. Zawsze, kiedy robi się gorąco przestawiam się na tryb obiadowy bezmięsny. W każdym innym wypadku obiad to MIĘSKO. A dzisiaj mięska nie będzie – będą nowatorskie naleśniki. Nieco pofiksowane, bo posłodzone brzoskwiniowym syropem zamiast cukru i usmażone na suchej patelni teflonowej. Olej, w niewielkiej ilości został dodany bezpośrednio do ciasta. Dla podkreślenia smaku użyłam oleju arachidowego – hmmm, ten aromat przy smażeniu... obłędny! I obiecuję, że Wasz obiad po dzisiejszym dniu już nigdy nie będzie taki sam.

Zaczynamy zabawę!

Na 3-4 porcje potrzebne będą:

- 1,5 szklanki mąki

- 2 jajka

- 2 łyżki oleju arachidowego

- syrop brzoskwiniowy i brzoskwinie z puszki

- mleko

- szczypta soli

- 3 serki naturalne białe

- cukier waniliowy

Ciasto naleśnikowe – żadna filozofia, potrafi je zrobić każdy student. Na 7 naleśników potrzebujemy:

- 1,5 szklanki mąki,

- 2 jajka,

- szczypta soli,

- 2 łyżki oleju arachidowego,

- syrop brzoskwiniowy (tak, ten po brzoskwiniach w puszce)

- i mleko wg potrzeb.

Wszystko do miski wędruje... miksujemy zawartość do uzyskania konsystencji gęstej śmietany… i smażymy na małym ogniu z obu stron. Zapach orzeszków powoli roznosi się po mieszkaniu… robi się słodko.

Naleśniki powoli dochodzą na patelni, zatem mając wolne 3 minuty zabieramy się za serek, którym nasze boskie placki wysmarujemy. Potrzeba do tego 3 opakowań serka (albo kostkę białego sera), cukru waniliowego i 2/3 brzoskwiń z puszki startych na drobno. Serek, cukier i brzoskwinie mieszamy, dosładzamy wg uznania.

Przestudzone naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w ruloniki, kroimy na 2 części, ozdabiamy pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki i... kleksem śmietanki. Ma być słodko, wakacyjnie… beztrosko!

Pierwsza osoba, która po ich usmażeniu przekroczy próg Waszego domu MUSI zadać sakramentalne pytanie: A co tak pięknie pachnie? Zaproście ją na naleśnika. Trochę ich jest.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!