Witamy visitor możesz log in or create an account

Nadeszła jesień, w dodatku i polska i złota JEDNOCZEŚNIE, co zdarza się nieczęsto w naszym kraju. Złocą się nie tylko liście na drzewach - ozłociły się też pola serwując nam cieszące oczy pomarańczowe skarby, dynie. Jeden z gatunków szczególnie sobie upodobałam ze względu na jego delikatny, słodko-kasztanowy smak, miękką skórkę i zwartą strukturę. Dynia Hokkaido jest dzisiejszą bohaterką. Spróbujemy jej intensywnym kolorem pobudzić nieco przytępione codzienną gonitwą zmysły. Zaczynamy!

Na obiad dla dwóch zmęczonych pracą osób potrzebujemy:

- 1 dynię Hokkaido (ok.1kg)

- 1 podwójną pierś z kurczaka (zrobimy sobie lżejszą wersję mięsa mielonego)

- 200g kurek (powinniście znaleźć je w każdym sklepie z ikoną czerwonego owada w kropki)

- 1 cebula

- 1 jajko

- pęczek pietruszki świeżej

- łyżka masła

- odrobina śmietanki lub mleka

- 2 łyżki ketchupu

- sól, pieprz, rozmaryn suszony, tymianek suszony, czerwona słodka papryka w proszku

Dynię myjemy, przekrawamy na połówki za pomocą swoich, lub jakiś pomocnych męskich rąk i wydrążamy w środku. Nie ma potrzeby obierania jej ze skórki - ta u Hokkaido jest na tyle delikatna, że spokojnie nadaje się do jedzenia. A ile błonnika! Każdej połówce delikatnie ścinamy czubek, aby nasze dyniowe miseczki stabilnie stały na blaszce podczas pieczenia. Środek posypujemy szczyptą soli i suszonym rozmarynem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i do nagrzanego wstawiamy na 20 minut wydrążone dynie. Po tym czasie wyciągamy blaszkę, odsączamy nadmiar płynu z dna miseczek papierowym ręcznikiem i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebulki i opłukanych pod zimną wodą kurek. Mieszamy je razem, solimy, pieprzymy i podsmażamy na maśle do zeszklenia się cebulki. Dodajemy odrobinę śmietanki i redukujemy chwilę na małym ogniu. Odstawiamy.

Pierś z kurczaka myjemy, miksujemy w blenderze, solimy, pieprzymy, dodajemy słodkiej papryki w proszku i ketchup i również podsmażamy na patelni. Mięso łączymy z kurkami, doprawiamy tymiankiem i rozmarynem, dodajemy surowe jajko, mieszamy dokładnie i tak przygotowanym farszem wypełniamy nasze przygotowane wcześniej połówki dyni. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut. Gotowe połówki posypujemy pokrojoną drobno świeżą pietruszką. Podajemy ciepłe na udekorowanym jakąś zdrową zieleniną talerzu - u mnie sprawdziła się rukola.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!