Witamy visitor możesz log in or create an account

Proste, chociaż pracochłonne danie. Rekompensuje swoją pracochłonność niską wartością kaloryczną. Z dynią pięknie komponują mi się 2 smaki - cynamon i estragon. Wersja cynamonowa musi trochę poczekać, zatem zostaje estragon. Świeży! To jak? Lecimy?

 

Zaczynamy od ryżu. Składniki na 2 porcje:

 

- 2 torebki ryżu

- 1 opakowanie soczewicy w puszce

- pęczek pietruszki

- kilka kropli soku z cytryny

- sól

- masło

Gotujemy ryż z sokiem z cytryny i solą-dzięki temu trikowi pozostanie biały jak śnieg. Ryż odcedzamy, dodajemy łyżkę masła, puszkę soczewicy i pietruszkę pokrojoną drobniutko. Mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Ryż zrobiony, czas na potrawkę curry z dynią

Potrawka:

- około300g dyni pokrojonej w kosteczkę (spokojnie, jest dostępna w zamrażarkach w sklepach - kosteczka maleńka, ale można na jej bazie coś robić)

- 1 pokrojona w kostkę podwójna pierś z kurczaka

- 3 plastry ananasa pokrojonego w kawałki

- 100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

- 20ml soku z ananasa z puszki

- przyprawa curry, estragon, pieprz


Kurę doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy chwilę. Dodajemy kostki dyni i ananasa, dolewamy sok i mleko, gotujemy do zredukowania całości, aż potrawka stanie się w miarę jednolita. Dodajemy sporą łyżkę przyprawy curry i świeży estragon, ewentualnie doprawiamy solą wg uznania.

Tak przygotowane danie podajemy ze zrobionym wcześniej ryżem. Obiad w sam raz popołudniowe danie we dwoje.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!