Witamy visitor możesz log in or create an account

Co można zrobić , jeśli się wstało tuż po 6.00,a do pracy wybieramy się dopiero za 7 godzin? Można próbować zasnąć ponownie. Mi się nie udało, więc zabrałam się za robienie wyjątkowych pierogów – witaj ukochana, zamrożona jesienią dynio Hokkaido! Tęskniłam za Tobą!

Na około 45 idealnych pierogów domowej produkcji potrzebne będą:

- 300g mąki

- 200ml wody ciepłej

- 30g masła

- szczypta soli i gałki muszkatołowej

Nie ma nad czym się zastanawiać, czas ucieka, więc zabieramy się do pracy. Na początek masło rozpuścić w wodzie,sól wymieszać z mąką, stopniowo dolewać wody z masłem i wyrabiać ok.10 minut na plastyczną masę. Ciasto odstawiamy na moment,a w tym czasie przygotowujemy...

...FARSZ:

- 300g puree dyniowego

- kostka sera feta

- łyżka rozpuszczonego masła

- gałka muszkatołowa, tymianek suszony, suszona mięta do smaku, sól, pieprz

Wszystko ładujemy do garnka, mieszamy podgrzewając do zespolenia się farszu. Na koniec wystudzić.

Czas na wyrabianie ciasta – powinno być wciąż ciepłe, więc z łatwością je rozwałkujemy na podsypanym mąką stole. Foremką do pierogów, lub szklanką do Whisky od Gościa (dziękujemy:))) ) wykrawamy pierogowe kółeczka. Na każde z nich wkładamy łyżeczkę farszu i szczyptę świeżego tymianku. "Szczypiąc" zaginamy brzegi w charakterystyczny rąbek pierogowy. How sweet...Pierogi wrzucamy do wrzątku z niewielką ilością oleju i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy, układamy na talerzu.

Przygotowujemy SOS:

- śmietanka 30%

- trochę jogurtu

- odrobinkę gałki muszkatołowej, szczypta cukru i soli, świeży tymianek i mięta.

Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem jeszcze cieplutkie pierogi. Parujący talerz powinien rozgrzać nasze serduszka jak wybuch wulkanu na wyspie. I pamiętajcie – pierogi to nic trudnego!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!