Witamy visitor możesz log in or create an account

Pokochaj dynię

pumpkin-448845 640Gdy dzień staje się coraz krótszy, opuszczają nas pierwsze ptaki i temperatura zaczyna zmierzać ku dolnym granicom polskie pola rozbłyskują pomarańczową feerią barw. Przy drogach pojawiają się stragany z pierwszymi pękatymi warzywami w soczystym, pomarańczowym kolorze. Zatrzymaj się! Weź jedną ze sobą do domu! Poznaj wspaniałe możliwości warzywa o stu twarzach i…pokochaj dynię.

Bułeczki dyniowe z sezamem

  • Magdalena Werbińska

„Nie ma nic bardziej domowego, niż zapach pieczonego, domowego chleba i bułek!” – bla, bla, bla… i bla, bla, bla… Przecież my to wszystko już wiemy! A kto z Was sam, we własnym kuchennym zaciszu zdobył się na odwagę i upiekł coś takiego? Bo ja się bawię w kucharzenie już długo i jakoś tak nigdy mi się nie spieszyło do stworzenia piekarni u siebie. Te zakwasy na chleby, te niewyrastające bułki, te zakalce wiszące nad człowiekiem i maaaasa roboty przy całej „imprezie”. Nie, nie i NIE.

Czytaj więcej

Dynia Hokkaido faszerowana kurkami i piersią z kurczaka

  • Magdalena Werbińska

Nadeszła jesień, w dodatku i polska i złota JEDNOCZEŚNIE, co zdarza się nieczęsto w naszym kraju. Złocą się nie tylko liście na drzewach - ozłociły się też pola serwując nam cieszące oczy pomarańczowe skarby, dynie. Jeden z gatunków szczególnie sobie upodobałam ze względu na jego delikatny, słodko-kasztanowy smak, miękką skórkę i zwartą strukturę. Dynia Hokkaido jest dzisiejszą bohaterką. Spróbujemy jej intensywnym kolorem pobudzić nieco przytępione codzienną gonitwą zmysły. Zaczynamy!

Czytaj więcej

Frytki dyniowe

  • Magdalena Werbińska

Jest coś takiego w kolorze dyni, co każde mi się uśmiechać szeroko kiedy tylko dostrzegę choćby jej cień na sklepowej półce. Nie ma co się oszukiwać – raczej nie znajdziecie Hokkaido na straganach i jarmarkach u progu wiosny, ale hipermarkety robią co mogą, żeby mi udowodnić, że jak zakupy, to tylko tam. Mieli dynię! Kocham hipermarkety.

Czytaj więcej

Pierogi z dyniowym farszem

  • Magdalena Werbińska

Co można zrobić , jeśli się wstało tuż po 6.00,a do pracy wybieramy się dopiero za 7 godzin? Można próbować zasnąć ponownie. Mi się nie udało, więc zabrałam się za robienie wyjątkowych pierogów – witaj ukochana, zamrożona jesienią dynio Hokkaido! Tęskniłam za Tobą!

Czytaj więcej

Dyniowo-ananasowa potrawka

  • Magdalena Werbińska

Wam też troszkę przybyło w obwodzie w ten jesienny czas...? Ugh... trochę zimna, trochę mniej ruchu i parę kęsów ciasta jabłkowego więcej i już widać pierwsze efekty. Dlatego specjalnie dla tych, co „przybrali“ mam dzisiaj piękną i smaczną propozycję obiadowo-dyniową. Proste, chociaż pracochłonne danie. Rekompensuje swoją pracochłonność niską wartością kaloryczną – ojjj, lubię to!

Czytaj więcej

Dyniowo-ziemniaczane placuszki z serkiem korzennym i miodem

  • Magdalena Werbińska

Utarło się, że jak obiad, to jakieś mięso, makaron, czasami zupka… A jeśli by tak dzisiaj, kiedy za oknem szaro i buro, „pocieszyć się” czymś co nie tylko wygląda jakby słońce zawitało na talerzu, ale też pozwoli na delektowanie się słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia, bo przecież obiad i tak zjeść trzeba? W pół godziny przygotujemy razem taaaaaką dawkę dyniowych endorfin, że pół kuchni Wam rozniesie!

Czytaj więcej