Witamy visitor możesz log in or create an account

Pierwszy raz spróbowałam barszczu ukraińskiego na jakiejś stołówce na koloniach. Przyzwyczajona do jedzenia typowo domowego skrzywiłam się widząc pływającą w zupie fasolę – bleee… Dziecięca przekora kazała mi jednak zanurzyć w zupie łyżkę. Hej! – pomyślałam – ta fasola całkiem przyjemnie się rozgotowała! No i poszło…

W swoim życiu jadłam później wiele innych barszczyków ukraińskich, ale już nigdy aż tak dobrego, jak ten stołówkowy. Obawiam się, że nawet moja wersja – oczywiście oficjalnie prze-pysz-na!- nie jest wystarczająco „kolonijna” . Przekonajcie się sami.

Na porcję 4-talerzową potrzebne będą:

- 1kg buraków

- 1 pasmo wędzonych żeberek

- 4 ząbki czosnku

- 1 cebulka większa

- puszka fasoli czerwonej

- 2 łyżki octu

- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, pieprz cały

- mleko – na oko

- kleks śmietany ukwaszonej do dekoracji

Płuczemy nasze pięknie pachnące żeberka i zalewamy gorącą wodą dodając kilka kulek pieprzu, kilka liści laurowych i sól. Niech się pogotują minimum pół godziny oddając cały aromat do wywaru.

Zabieramy się za buraczki – należy je obrać, pokroić w połówki i dołożyć do gotujących się żeberek. Zostawmy je teraz sam na sam z buraczkami w przyjemnie cieplutkiej wodzie. Takie warzywno-mięsne jacuzzi.

Jakieś pół godziny później wyjmujemy z garnka buraki i żeberka. Łowimy liście laurowe i większe ziarna pieprzu. Ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy drobniutko. Podobnie z cebulką. Razem z mięsem podsmażamy je na złocisto i dodajemy do zupy. Buraki kroimy w mniejsze plasterki i również wrzucamy do zupy.

Fasolę z puszki przepłukujemy, czosnek obieramy i kroimy drobno, po czym dokładamy do garnka.  Gotujmy tak kolejne pół godziny aż fasolka pięknie się rozgotuje. Zupę lekko zabielamy mlekiem, doprawiamy pieprzem i majerankiem. I teraz stopniowo wchodzi do zupy ocet – tak na wyczucie, testujcie sami.

Gorąca zupa i kleks śmietany na górze krzyczą ze stołu „jedz!”. No to co…? Jemy!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!