Witamy visitor możesz log in or create an account

Jabłka, jabłka... hmm, pyszne, soczyste i takie kuszące! Leżą w miseczce na blacie i wręcz krzyczą: "no zrób coś z nami, zrób, prosimy!". Pierwsza myśl – szarlotka! Ale, zaraz, zaraz... nie mam jajek, nie mam mąki, nie ma nic. Wychodzić się nie chce... i co teraz? W poszukiwaniu inspiracji trafiłam na płaty ciasta francuskiego w zamrażarce. Stało się. Koniec Perfekcyjnej Pani Domu. Użyłam GOTOWEGO ciasta francuskiego. Jak żyć? Jak żyć?!

Na pewno słodko ;) 

Na 2 jabłkowe strudle potrzebujemy:

- 2 płaty ciasta francuskiego

- 2 jabłka

- garść rodzynek

- 2 łyżki miodu

- garść orzechów włoskich

- szczypta cynamonu

- sok z połowy cytryny

- łyżka serka mascarpone lub odrobina mąki do zagęszczenia nadzienia strudla

Jabłka obieramy,kroimy na drobne kawałeczki, wkładamy do garnka,podlewamy odrobiną wody i chwilkę podprażamy pod przykryciem. Do jabłek dodajemy miód, rodzynki i – już bez przykrycia – na małym ogniu gotujemy.

Orzechy siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy do jabłek, wciąż gotujemy (do wyparowania większości płynu).

Przygotowujemy ciasto –jeśli jest mrożone, to należy je już na tym etapie wyjąć z zamrażarki. Jeśli z lodówki, to spokojnie może poczekać chwilę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Do jabłkowego miksu dorzucamy łyżkę serca mascarpone, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy cały płat ciasta francuskiego – sprawdźcie najpierw czy ciasto zamrożone nie kruszy się przy zwijaniu w rolkę. Jak się kruszy, to znak, że musi jeszcze troszkę się poodmrażać.

Ciasto z nadzieniem zawijamy w jednym kierunku, aby powstał rulonik. Układamy ciastka na blaszce w pieczemy w nagrzanym piekarniku – 200 stopni, przypominam. Nasze słodkości powinny piec się łącznie 20 minut – pierwsze 10 bez nakrycia i kolejne przykryte od góry folią aluminiową. Unikamy spalenia wierzchu i niedopieczenia się od spodu dzięki temu zabiegowi.

I jak, gotowe? To pozostało tylko udekorować kleksem bitej śmietanki, oprószyć cynamonem i delektować się chrupiącą przyjemnością. We dwoje, oczywiście ;)

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!