Witamy visitor możesz log in or create an account

Pojemniczek leśnych jeżyn nazbieranych podczas piątkowego spaceru, odrobina siostrzanej pomocy i...oto przepis na cały talerzyk kruchych rogalików w delikatnym, cukrowym lukrze.

 

Na 2 blachy rogalików (około 50 szt) powinniśmy nazbierać sobie około 300g jeżyn leśnych - zapraszam na spacerek do lasu, lub sklepu z działem mrożonkowym.

 

Zaczynamy od przygotowania jeżynowego nadzienia do rogali. Potrzebować będziemy:

- 300g jeżyn

- 3 łyżki miodu

Owoce i miód wkładamy do garnuszka, podlewamy lekko wodą, przykrywamy i na małym ogniu podgotowujemy do rozpadnięcia się owoców. Zdejmujemy pokrywkę i redukujemy masę do uzyskania konsystencji gęstego dżemu. Studzimy starając się nie wyjadać.

Na ciasto rogalikowe musimy przygotować sobie:

- 400g mąki pszennej

- 250g margaryny

- 70g cukru

- 2 żółtka

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- szczyptę soli

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mikserem z hakami mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na 20 minut wkładamy do zamrażarki - taki zabieg nada większej kruchości gotowym wypiekom.

Po tym czasie należy rozwałkować masę na około 2mm grubości placek, odrysować na nim duże koło (np. przykładając talerz o średnicy 28cm lub jakąś okrągłą blaszkę), podzielić je nożem na pół, potem na ćwiartki, potem na ósemki. Powstanie nam 8 idealnych trójkącików, na brzeg (podstawę) których nakładamy po łyżce jeżyn i zawijamy w kształt rogalików ku środkowi. Tak postępujemy do wykorzystania całego ciasta. Gotowe rogaliki smarujemy od góry roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce do pieczenia, po czym wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut.

Po 10 minutach czuć już roznoszący się po całym domu zapach pieczonego ciasta - mhhhh... Jeśli uda się Wam powstrzymać przed zjedzeniem gorących rogali, przestudźcie je minimum pół godziny przed podaniem.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!