Witamy visitor możesz log in or create an account

Pyszny i mięciutki kakaowy biszkopt przełożony chałwowym kremem, oblany gęstą, mleczną czekoladową polewą. Można się rozpłynąć!

Na dużą blaszkę ciasta potrzebujemy:

KAKAOWY BISZKOPT:

- 6 jajek

- szklanka cukru

- szklanka mąki pszennej

- 1/3 szklanki kakao

- łyżka octu

   + do nasączenia: 1/3 szklanki amaretto i 1/2 szklanki kawy

Ubijamy białka, dodajemy cukier i miksujemy chwilę do uzyskania gęstej i błyszczącej białej masy. Dodajemy żółtka po jednym. Na koniec przesiewamy do miski kakao oraz mąkę i łyżką wszystko mieszamy (aby zbytnio nie napowietrzyć biszkoptu - wtedy urośnie jak „głupi”, ale równie szybko opadnie). Jeszcze tylko łyżeczka octu i po ponownym wymieszaniu wykładamy ciasto na blachę. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, studzimy i przekrawamy całe ciasto na połówki, które po nasączeniu przełożymy kremem. Nasączamy mieszaniną amaretto (inny alkohol też się nada) i kawy. I zabieramy się za krem.

Na CHAŁWOWĄ MASĘ potrzebujemy:

- 1 łyżka rozpuszczonej w ciepłej wodzie (około10ml) żelatyny

- 2 łyżki cukru pudru

- 250g chałwy waniliowej

- 400ml śmietanki 30 lub 36%

W 100ml śmietanki rozpuszczamy pokruszoną chałwę. Studzimy. Pozostałą, mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i masę chałwową, miksujemy wszystko na gładko.

Spód ciasta wyłóż chałwowym nadzieniem, nakryj drugą połową ciasta, wstaw do lodówki do zgęstnienia i usztywnienia się całości. Mamy teraz chwilkę na przygotowanie polewy. Potrzebne będą:

- 1 gorzka czekolada

- łyżka masła

- 50ml mleka

   + ziarenka sezamu do dekoracji

Wszystko razem wkładamy do garnuszka, podgrzewamy do rozpuszczenia i ujednolicenia się składników i, jeszcze ciepłą, wylewamy polewę na wierzch ciasta. Zanim zastygnie dekorujemy górę ziarenkami sezamu – liczę na Wasz zmysł estetyczny.

Ciasto przed podaniem powinno poleżeć w lodówce około godziny - mamy zatem chwilkę na szybki telefon do koleżanki, bo zawsze to przyjemniej „popsiapsiolić” sobie wspólnie przy takim pysznym ciachu.

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!