Witamy visitor możesz log in or create an account

Będąc jeszcze na studiach miałam z koleżanką z pokoju regularne napady cukrowego głodu. Wiecie, taka gastrofaza naukowa, kiedy mózg zabiera wszystko, co gdzieś tam krąży w naczyniach i przetwarza to na Bardzo Mądre Myśli. Pamiętam, że im dłuższe były nasze posiedzenia nad notatkami, tym więcej pojawiało się słodyczy w naszym domu. Na pierwszy ogień szły oczywiście batoniki, czekolada, orzeszki, ale po 2 tygodniach sesji już nam bokiem wychodziły i trzeba było przerzucić się na jakieś alternatywne źródła cukrów prostych.

I w ten sposób stanęłyśmy któregoś wieczoru przed pustą już szafką i rozkminiamy co by tutaj... i z czym. Ugotowałyśmy sobie zwykły czekoladowy budyń, do którego wkroiłyśmy puszkę brzoskwiń. Z czasem przepis podstawowy rozbudował się, nowe elementy doszły i ostatecznie jego wersja nugatowa na stałe zagościła w naszym domku. Poezja! Do dzisiaj jestem przekonana, że to dzięki budyniowi z brzoskwiniami udało mi się zaliczyć tamtą sesję...

Na 2 porcje Budyniu Przyspieszającego Wchłanianie Wiedzy potrzebujemy:

- pół tabliczki czekolady gorzkiej

- łyżeczka masła

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego plus mleko i cukier wg instrukcji

- łyżka masła orzechowego

- 4 połówki brzoskwiń z puszki

- 3 łyżki orzechów laskowych

- odrobina ajerkoniaku

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dziecinnie proste, dacie radę. Do gorącego dodajemy masło, masło orzechowe i pokruszoną drobniutko czekoladę. Mieszamy intensywnie do czasu, aż wszystko się pięknie rozpuści i wymiesza na gładko. O, mamooo... ale ta czekolada pachnie!

Orzechy laskowe siekamy drobno i podprażamy na patelni. Jeśli nie ufacie swoim nożom, to spokojnie możecie potraktować orzeszki tłuczkiem do mięsa.Polecam też szybki patent na prażenie w mikrofalówce – wystarczą dwie, trzy minuty i efekt podobny do tego z patelni.

Prażone laskowce dokładamy do budyniu, mieszamy i rozlewamy do dwóch naczyń.

Brzoskwinie kroimy i równomiernie wykładamy na budyń. Naszą wisienką na torcie będzie łyżeczka ajerkoniaku – gęsty, jajeczny krem z alkoholem podkreśli orzechowy smak naszego deseru. I jak rozgrzeje umysł!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!