Witamy visitor możesz log in or create an account

Nadmiar pracy szkodzi, ale tylko osobie pracującej. Cała reszta dostaje natomiast dawkę zabawnych anegdot i jakieś smaczne gratisy. Skąd taka myśl? A stąd, że jako wybitnie ostatnio zabiegana kobieta, zamówiłam sobie żurawinę suszoną w internecie – przecież do sklepu trzeba by było wyjść z domu i stracić jakieś pół godziny. A tak – jest nasz necik. Zamiast 100g z rozpędu kupiłam sobie kilogram, co mocno ucieszyło domowników. No i byłam w kropce, bo albo dam im coś, co jakoś „wytłumaczy” zakup takich ilości suszonych owoców, albo będą mieli tematy do żartów przez najbliższy miesiąc. No, ok, dwa miesiące.

 

Kakaowe maleństwa, rozpuszczające się kawałki białej czekolady i żurawina. Bosko! Będą ciasteczka!

 

Składniki na 30 sztuk:

- 300g mąki pszennej

- 120g masła

- 1 jajko

- 120g cukru

- cukier waniliowy

- spora garść żurawiny suszonej

- 50g połamanej na drobne kawałki białej czekolady

- 3 łyżki kakao

- szczypta soli

Masełko rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i sól, mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy masę o jednolitej konsystencji. Tak prawie-jednolitej właściwie, bo przecież żurawinę i czekoladę dodaliśmy… Za suche? Dajcie mleka. Za mokre, klei się? Dorzućcie mąkę. Masa ma być jak plastelina rozgrzana.

Nasze ciasteczkowe tworzywo należałoby rozwałkować i powykrawać w fikuśne wzory, przestrzegam jednak przed istotną rzeczą – wszelkie „drobne” wzorki stracą fason z powodu dodatków w ciastkach. Tu się czekoladka rozpuści, tu żurawinka wypłynie…Proste wzorki będą najlepsze.

Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Przed zdjęciem z blachy koniecznie studzimy, inaczej się rozpadną.

Gotowe udekorowałam cukrem pudrem. Kusiły mnie wzory z czekolady, bakalie na wierzchu, ale bałam się, że stracą fason ciastek i zaczną podszywać się pod pierniki – a to już było.

Cuuudownie rozmakają zanurzane w gorącej kawie rano!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!