Witamy visitor możesz log in or create an account

Będzie słodko

france-confectionery-83373 640Smaki dzieciństwa, znane i lubiane, pieszczące podniebienie słodycze, lub kulinarne podróże po najdalszych zakątkach naszych książek kucharskich. Lepka jak miód, kusząco pachnąca czekoladą i karmelem wycieczka w nieznany świat pyszności. Czasem pokaże Wam jak szybko zaspokoić deserową pokusę, czasem zatrzyma Was w kuchni na dłużej. Jak będzie tym razem? Jedno jest pewne - BĘDZIE SŁODKO!

Deser kokosowo-cytrynowy

  • Magdalena Werbińska

Szybko, prosto i lekko – czasem tak właśnie chcę przygotować popołudniowy deser dla domowników. Ostatnio bardzo dużo osób wśród moich bliskich dostało jakieś restrykcje związane z dietą – a to bez mleka, a to bez kazeiny, laktozy, glutenu też nie może być i ani trochę czekolady. Trudno tak wszystkim dogodzić... Kompromisem stał się dzisiejszy kokosowy deser. Mleczko z puszki to efekt pracy orzecha kokosowego. Gluten? Ani odrobiny! Do tego całość przyjemnie cytrusowa i orzeźwiająca. Tak, jak lubimy w gorace, majowe dni:)

Czytaj więcej

Tiramisu z czarną porzeczką, migdałami i kakaowym ciastkiem

  • Magdalena Werbińska

Też tak macie? Że chodzi czasem za Wami coś słodkiego, smacznego, jakaś grzeszna kaloria zachęcająco woła w Waszą stronę. Najlepiej, żeby było to pod ręką, żeby nadto się nie napracować przygotowując smakołyk, ale też, żeby było to coś innego, niż banalna czekolada, czy nudne sklepowe wafelki. Ja mam zawsze w lodówce na podorędziu dyżurne opakowanie serka Mascarpone, kostkę twarogu, wszelkie jogurty, mleko w proszku, cukry i bakalie. Mój standard domowy, z którego błyskawicznie stworzę ratunkowy zestaw przy niedosycie słodyczy.

Czytaj więcej

Truskawkowa kostka

  • Magdalena Werbińska

Kto sprytniejszy i szybszy, ten zdążył sobie w czerwcu zamrozić zapas truskawek na taki dzień jak dziś. Jest zimno, jest ponuro i wszystko wokół podpowiada nam, że kolejny beztroski czas ciepła niestety za rok. Przygnębienie nadciąga… No, to wyciągnęłam truskawkowe pokłady dobrej energii i poczęstuję nią każdego na mojej drodze dzisiaj – Ciebie również!

Czytaj więcej

Muffinki rumowo-orzechowe z czekoladą

  • Magdalena Werbińska

Dziś mój szczęśliwy dzień – nareszcie mam swój wymarzony kuchenny gadżet! Nareszcie, nareszcie! Piękny, wypasiony, czerwony robot kuchenny K-Max stoi na moim blacie i uśmiecha się do mnie serdecznie. A wiecie co w tym najpiękniejsze? To czerwone cudeńko to główna nagroda w konkursie kulinarnym, z czego dumna jestem jak bąk. Dzisiaj doszedł i od razu rzuciłam się do testowania jego możliwości. Na pierwszy ogień idą muffinki. 15 sztuk. Na bogato.

Czytaj więcej

Jagodowe tiramisu

  • Magdalena Werbińska

Kwestię nadchodzącego lata już sobie wyjaśniliśmy – trzeba było się ograniczyć trochę, bo plaża, bo bikini, bo wakacje, ale teraz, kiedy lato już nadeszło, w dodatku z przytupem, może małe odstępstwo od liczenia kalorii? Proponuję tiramisu, ale takie troszkę  zmienione – jagodowe.

Czytaj więcej

Sernik kajmakowo-orzechowy

  • Magdalena Werbińska

Będąc dzieckiem dałabym się pokroić za jakiekolwiek ilości słodyczy. Nie gardziłam tanimi landrynkami, atrakcyjne były czekoladopodobne twory, zwłaszcza białe z wiórkami kokosowymi, chętnie przyjmowałam też baranki z cukru od młodszego rodzeństwa. Z ciastami wyglądało podobnie, z małym wyjątkiem – sernik. Naprawdę ciężko było mi zrozumieć co dorośli widzą w tym kwaśnym cieście z…, tfu!, masą rodzynek, których małe, dziecięce paluszki nie umiały wychwycić. Czasem w akcie desperacji obierałam taki kawałek sernika na blaszcze z serowej masy i wszystkich bakalii i dorwawszy się do biszkoptu na spodzie zjadałam z solidnym przekonaniem, że Mama piecze to ciasto wyłącznie, żeby zrobić mi na złość.

Czytaj więcej

Karaibski budyń z jagodami

  • Magdalena Werbińska

Maj – mój ulubiony miesiąc. Trawa zieleńsza niż kiedykolwiek, kwiaty w rozkwicie i temperatura dobija 20 stopni. Maj zawsze jest moją prywatną uwerturą wakacji. Z niecierpliwością palcami sprawdzam temperaturę wody w jeziorze, wygrzewam się na słoneczku wyczekując tych wgryzających się w skórę pierwszych opalających twarz promieni. Wam też tak bardzo chce się wakacji w maju?

Czytaj więcej

Tartaletki z kremem kokosowym i żurawiną

  • Magdalena Werbińska

Maleńkie ciasteczka z duuużą ilością kokosowego kremu i suszoną żurawiną, to coś idealnie dla mnie. Puszyste, jasne nadzienie tartaletek przywodzi mi na myśl te wszystkie drzewa, które obsypały się białymi kwiatkami na wiosnę. Patrzysz, wąchasz i nie możesz się oprzeć, aby nie zabrać kilku gałązek do domu. Tym drobnym, kruchym ciasteczkom też się nie oprzecie. Gwarantuję!

Czytaj więcej