Witamy visitor możesz log in or create an account

Pysznie bezglutenowo

pysznie bezglutenowoJeżeli twoja dieta nie moze zawierać glutenu, a mimo to chcesz by była smaczna i kolorowa, to poznaj te nowe wspaniałe pomysły i wykorzystaj przepisy z tego działu. Od dzisiaj mozesz również częstować swoimi potrawami twoich gości i żaden z nich ci nie zarzuci, że są niesmaczne, nijakie i nudne. 

Owocowy deser z chia

  • Magdalena Werbińska

Pojawiło się jakiś czas temu parę nowych produktów na rynku, na punkcie których ludzie oszaleli. Super zdrowe, super odżywcze, super pełne witamin i takie tam. Wszystko super. Jedną z tych nowości są właśnie ziarenka chia, czyli szałwii hiszpańskiej, które, przyznaję, od razu mnie zachwyciły. Potrafią zgromadzić 9 razy tyle wody, ile same ważą, co sprawia,że po kilku godzinach w dowolnym płynie przybierają postać... galaretki. No i te ziarenka! Konsystencja niezwykła i warta spróbowania.

Czytaj więcej

Kokosowa jaglanka z owocami

  • Magdalena Werbińska

Czasami wstajesz z łóżka i już stawiając pierwszy krok poza sypialnię wiesz, że to nie będzie twój ulubiony dzień. Jakby jedynym powodem by w ogóle wstać był pełen pęcherz… Wszystko przytłacza, znów gdzieś zgubione ulubione kolczyki, zlew się czymś zatkał, a włosy na złość nie chcą się układać. A najgorsze, że nie można spokojnie wrócić pod kołdrę i wszystkich tych tragedii przeleżeć.

Czytaj więcej

Koktajl szpinakowy

  • Magdalena Werbińska

Mała zagadka: co jest zielone, zdrowe i prześladuje dzieci? No,… szpinak! Takie mamy czasy, że szpinaku w sklepach pod dostatkiem. Jest mrożony w kostkach, siekany i w brykiecie, świeży, liściasty i nawet taki w śmietanowym sosie. Najbardziej przypadły mi do gustu zieloniutkie listki zapakowane w plastikowy worek – zupełnie jakby wiosna przyszła wcześniej.

Czytaj więcej

Ciastka ryżowe

  • Magdalena Werbińska

Są takie smaki, które zalewają falą wspomnień – zwykłe, niezwykłe przepisy kojarzące się z czymś pięknym z przeszłości i to najczęściej dalekiej. Moja nieżyjąca już Babcia Jadzia robiła ze sto lat temu przepyszne ciasteczka – kruche z wierzchu i lekko ciągnące się w środku, z delikatnym kokosowym akcentem i maślanym tłem. Zawsze ich zapach unosił się w całym mieszkaniu, a i sama Babcia przesiąknięta była słodkim aromatem. 

 

Czytaj więcej