Witamy visitor możesz log in or create an account

Idealna przekąska? Szybka, zdrowa i taka, która „długo trzyma”. Włoska Piada wpisuje się tu idealnie – placek pszenny przełożyłam pachnącą szynką parmeńską, dodałam mozzarellę, bazylię i podgrzałam wszystko na patelni. Takie płaskie kanapki serwowali nam w czasie tegorocznych wakacji. Ciepłe grzały dłonie i wypełniały żołądki szczęściem. Nie wierzycie? To zapraszam do zrobienia Piady. Po włosku!

Potrzebne będą:

- placek tortilli

- 4 plasterki szynki parmeńskiej

- kulka mozzarelli

- świeże listki bazylii

- dla chcącego większych atrakcji – oliwa lub pesto bazyliowe do podania

Tortillę układamy na szerokiej patelni i lekko podgrzewamy. W tym czasie na spód wykładamy na całej powierzchni placka szynkę parmeńską,a na połowie pokrojoną w plasterki mozzarellę i poszarpane listki bazylii. Połówką bez sera nakrywamy obłożoną serem część,  podpiekamy minutę do lekkiego rozpuszczenia mozzarelli.

Gotową, ciepłą jeszcze Piadę kroimy na trzy części. Podajemy ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Boskie! Sycące! I taaaaakie włoskie!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!