Witamy visitor możesz log in or create an account

Kolejny pomysł na szybkie i niebanalne śniadanko, tym razem w wersji półsłodkiej. Pokochałam te słoikowe wariacje – proste to, szybkie, odpowiednio sobie nasiąknie w drodze do pracy i ZAWSZE wzbudza zachwyt koleżanek w tak zwanej porze lanczowej. My, kobiety, lubimy aprobatę społeczną, nawet jeśli miałaby dotyczyć czegoś tak przyziemnego, jak drugie śniadanie.

Na porcję dla jednej osoby potrzebujemy:

- 50g kaszy jaglanej

- 1/4 szklanki mleka

- 2 łyżki masła orzechowego

- łyżeczka miodu

- 2 czubate łyżki serka naturalnego np. Philadelphia, lub Arla Apetina Naturalny

- garść jagód

- szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości lekko soląc – zajmie to jakieś dobre 20 minut. Z jaglanej jest twarda sztuka, trzeba dać na ugotowanie czas.

Gotową odcedzamy i zalewamy mlekiem, dodajemy masło orzechowe i miód, po czym podgrzewamy do wchłonięcia przez jagiełki całego mleka. Gorącą przekładamy do słoiczka, na wierzch dodajemy lekko słony serek naturalny i pyszne jagódki. Gotowe!

Błyskawicznym bym tego dania nie nazwała, to racja… ale za to jakie proste i sycące. Słodycz miodu wspaniale kontrastuje z orzechowym tłem i lekko słonym serkiem. No i te jagody… dla mnie poezja!

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!