Witamy visitor możesz log in or create an account

Uwielbiam te poranki, kiedy słonko puka w moje okna i delikatnie motywuje, żeby już, teraz, zaraz wstać z łóżka i cieszyć się dniem. Temperatura coraz wyższa, drzewa coraz zieleńsze, nawet ptaki się przyjemnie rozświergotały obwieszczając szybkie nadejście wiosny.

W takie dni najbardziej smakują mi śniadania na słodko – owsianki, serki wiejskie z malinami, drożdżówki, babeczki i, rzecz jasna, tosty. Dzisiejsze, przepysznie maślane, połączą świeżość zbliżającej się najpiękniejszej pory roku z rozgrzewającą nutą ratującego nas zimą cynamonu.

Na jedną porcję zapowiadających piękny dzień tostów potrzebujemy:

- 2 pszenne tosty (jak ktoś chociaż słowo rzuci, że pszenica tuczy, to zastrzelę!)

- masło

- 3 połówki brzoskwini w syropie

- cynamon

- listki mięty do dekoracji

Tostowe pieczywo smarujemy masłem i podgrzewamy w tosterze lub piekarniku do ozłocenia się.

Brzoskwinki kroimy w kostkę i razem z łyżeczką masła i odrobiną syropu z puszki podgrzewamy w garnuszku pod przykryciem do rozmięknięcia owoców, następnie zdejmujemy przykrywkę i redukujemy na małym ogniu. Owoce nie mogą być zbyt soczyste, bo nie utrzymają się na toście.

Pod koniec dodajemy cynamon wg uznania, mieszamy i wykładamy na podgrzane kromki. Na szczycie listki mięty, w kubeczku aromatyczna kawa... czyż nie pięknie zacząć dzień na słodko?

Tylko i wyłącznie zalogowani użytkownicy strony mogą dodawać komentarze!