Witamy visitor możesz log in or create an account

Kto rano wstaje... ten je śniadanie

breakfast-21707 640Słonko już wzeszło, ptaki się rozświergotały za oknem – nowy dzień nadchodzi! Szybkie śniadanie, a może weekendowy, wspólny, leniwy poranek…? W tym dziale znajdzie się coś na każdą ewentualność. Zajrzyjcie, spróbujcie, przygotujcie bliskim smaczne powitanie nadchodzącej doby, zatopcie się w smakach i naładujcie baterie. Wstawcie wodę na poranną kawę i uwierzcie, że to będzie PIĘKNY DZIEŃ.

Piada

  • Magdalena Werbińska

Idealna przekąska? Szybka, zdrowa i taka, która „długo trzyma”. Włoska Piada wpisuje się tu idealnie – placek pszenny przełożyłam pachnącą szynką parmeńską, dodałam mozzarellę, bazylię i podgrzałam wszystko na patelni. Takie płaskie kanapki serwowali nam w czasie tegorocznych wakacji. Ciepłe grzały dłonie i wypełniały żołądki szczęściem. Nie wierzycie? To zapraszam do zrobienia Piady. Po włosku!

Czytaj więcej

Jogurtowe placuszki z porzeczkami

  • Magdalena Werbińska

Kto tak naprawdę lubi porzeczki? Czarne, czerwone, a może białe? Mamy tyle innych owoców – truskawki, banany, brzoskwinie, czereśnie, arbuzy… wszystkie o wiele słodsze, niż małe, kolorowe porzeczki. I wszystkie o wiele chętniej wybierane przez każdego z nas.

Czytaj więcej

Orzechowa jaglanka z serkiem i jagodami

  • Magdalena Werbińska

Kolejny pomysł na szybkie i niebanalne śniadanko, tym razem w wersji półsłodkiej. Pokochałam te słoikowe wariacje – proste to, szybkie, odpowiednio sobie nasiąknie w drodze do pracy i ZAWSZE wzbudza zachwyt koleżanek w tak zwanej porze lanczowej. My, kobiety, lubimy aprobatę społeczną, nawet jeśli miałaby dotyczyć czegoś tak przyziemnego, jak drugie śniadanie.

Czytaj więcej

Wiosenny omlet z brokułami i słonecznikiem

  • Magdalena Werbińska

Coraz mocniej słonko świeci nam za oknami, coraz więcej energii we mnie wstępuje – wiosna! Nareszcie! Zrobi się kolorowo, podskoczy temperatura, a ja będę mogła przechadzać się po targu i za śmieszne pieniądze przynosić całe naręcza pyszniutkich warzyw i owoców. Dzisiaj mały przedwstęp nowej, warzywnej kuchni – zrobimy omlet z brokułami i słonecznikiem. Na śniadanie wiosenne. Oprószymy go startym serem i świeżym tymiankiem, a na koniec... na koniec przypieczętujemy smak jogurtowym sosem z ziołami. Kto chętny?

Czytaj więcej

Tosty z brzoskwiniami

  • Magdalena Werbińska

Uwielbiam te poranki, kiedy słonko puka w moje okna i delikatnie motywuje, żeby już, teraz, zaraz wstać z łóżka i cieszyć się dniem. Temperatura coraz wyższa, drzewa coraz zieleńsze, nawet ptaki się przyjemnie rozświergotały obwieszczając szybkie nadejście wiosny.

Czytaj więcej

Kasza miętowo-pomarańczowa

  • Magdalena Werbińska

Czasem, kiedy w ferworze kulinarnym robię jakieś tzw. szybkie jedzenie,  zdarza mi się, że nie dopasuję ilości przygotowanej potrawy do ilości jedzących ją osób. No i zostają mi potem: resztki ziemniaków, pół worka ryżu, trochę makaronu…

 

Czytaj więcej

Jogurt z orzechami

  • Magdalena Werbińska

Czy nasze codzienne śniadanko misi być nudne? Dzień w dzień skazani na kanapki z szynką, lub serem? Eee…nie przesadzajmy! Wystarczy odrobinka inwencji twórczej i możemy dzień zaczynać w towarzystwie sycącego i zdrowego jednocześnie posiłku. Taki jogurt przygotowuję czasami  wcześniej i pakuję do słoiczka – mam alternatywę dla gotowych zestawów lunchowych w pracy.

 

Czytaj więcej

Faszerowane jajka

  • Magdalena Werbińska

Śniadanie Mistrzów – czyli takie, które nasyci nas na długo, dostarczy dużej dawki zdrowia, ucieszy oczy. I takie, które można przygotować we dwoje, zjeść spokojnie podane do łóżka… Weekendowe śniadanka to mój mały rytuał uprawiany namiętnie po każdych 5 dniach pracy. Nie wiem czy coś cieszy mnie bardziej, niż te leniwe, długaśne poranki, kiedy mogę poszwędać się w piżamie do 12 w południe. Ach! I kubek kawy. Duży i gorący. Bez tego śniadanie nie jest prawdziwym ŚNIADANIEM.

Czytaj więcej